ریحانه صادقی | شهرآرانیوز - شوتِزکات مارتینِز (Xiuhtezcatl Martinez) نوزدهساله از وقتی ۶ سالش بود در صف اوّل جنبشهای جوانان برای حفاظت از محیط زیست حاضر میشد. او عقیده دارد ما باید کرهی زمین را برای نسلهای آینده حفظ و حراست کنیم. او مدیر جوان و سخنگوی سازمان «محافظان زمین» یا
Earth Guardians است، سازمانی متشکّل از فعّالان جوان محیط زیست که خود را متعهّد میدانند در جوامع محلّیشان دربارهی تغییرات اقلیمی و آبوهوایی اطّلاعرسانی کنند.
در تارنمای رسمی این سازمان، داستان شکلگیری و نحوهی عملکرد آنها اینطور آمده است:
«محافظان زمین» به عنوان یک دبیرستان معتبر در جزیرهی مائوئی در ایالت هاوایی و در سال ۱۹۹۲ آغاز به کار کرد، و از همان ابتدا تمرکز بر آگاهیرسانی و کنشگری در حوزهی محیط زیست را در برنامهی کار خود قرار داد. از دستاوردهای دانشآموزان این مدرسه میتوان به مطالعهی تاریخچهی جنبشهای اجتماعی، اقدام به احیای جنگلهای درخت صندل، متوقّفکردن برداشت نیشکر با روش سوزاندن مزارع و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. محافظان زمین در سال ۱۹۹۵ وقتی دالاییلاما (رهبر مذهبی بوداییها) مشعل امید کودکان را به دست ۲۵ نفر از دانشآموزان این مدرسه سپرد، در جزایر هاوایی و خارج از مرزهای این منطقه پرآوازه شد. این مشعل به دست دانشآموزان مدرسه ابتدا به ۲۹ ایالت آمریکا برده شد و در نهایت، به مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتقال یافت.
در ســـال ۱۹۹۷ ایــن مدرسه فعّالیّت خود را در ایالت کلرادو آغاز کرد تا بتواند جوانان بیشتری را به مشارکت در برنامههای خود دعوت کند. در کلرادو، به جوانان دربارهی قدرت اقدامات سیاسی و فعالیت مدنی آموزش داده شد. دانشآموزان این مدرسه در کلرادو توانستند سمپاشی درختان در پارکهای عمومی را متوقّف کنند، روی ساکهای پلاستیکی مالیات محیط زیست اعمال کنند و خیلی کارهای دیگر انجام دهند. فعّالیّتهای این مدرسه در ایالت کلرادو با پوشش خبری گسترده مواجه شد. همین باعث شد گروه محافظان زمین بتواند فعّالیّتهایش را به سطح ملّی و بینالمللی ارتقا دهد.
حالا با هزاران جوانی که در ۶ قارّهی جهان با این سازمان همکاری میکنند، محافظان زمین توانسته است صدای بسیاری از جوانان در سرتاسر کرهی زمین باشد و این اندیشه را در ذهن آنها ایجاد کرده است که در کشورها و جوامع خود به رهبرانی تأثیرگذار تبدیل شوند که تغییرات مهمّی به وجود خواهند آورد.
وقتی از شوتزکات پرسیدند چه پیامی برای بچّههایی دارد که فکر میکنند کوچکتر از آن هستند که بتوانند تغییری ایجاد کنند، پاسخ داد: «اگر یک نفر باشیم، شاید رساندن صدایمان به گوش دیگران کار سادهای نباشد. پس میتوانیم با افراد دیگر همراه شویم، چون انجام این کار بهتنهایی خیلی سخت است.»